> column.php?nr=37746&stuurdoor

Column


Tot volgend jaar?

Hij kwam voor het eerst de pellet-kachel schoonmaken. Een magere, wat scharminkelige jongeman, van tegen de dertig. Zijn witte bestelbusje zette hij naast het huis neer. Ik zag hem nog wat notities maken, waarschijnlijk kilometers en tijd, alvast voor het opmaken van de factuur. Ik liet hem binnen, en als een ervaren schoonmaker, zocht hij direct naar de kachel. Of ik het snoertje had, want anders zou me dat nog 40 euro gaan kosten. Moest helemaal uit ItaliŽ komen. Het zat in het zakje met de gebruiksaanwijzing. O jee, zei ik, als uw secretaresse me dat nou meteen had gezegd, had ik dat klaargelegd, nu moet ik zoeken, en heb ik het wel? Boven in het keukenkastje vond ik het, tussen allemaal andere gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen van de t.v., de snelkoker, de wasmachine, de oven, de afzuigkap en de magnetron, wat bewaard een mens toch angstig veel voor het geval dat de machinerie plotseling eens stopt en je totaal ontredderd
raakt. Het kastje puilt uit, ik moest moeite doen om het goed te sluiten. Het scheelde me dus 40 euro. Maar, zei hij, ik had er anders nog wel eentje voor u gehad. Ik geÔrriteerd doch opgelucht.

Hij opende zijn werkkoffer en demonteerde de kachel. Ik mocht er bij blijven om te kijken hoe hij de kachel ging schoonmaken. Hij was wel handig, maar ook wat slordig tegelijk, maakte niet alles schoon, en zo vliegensvlug als hij was, dacht ik dat hij misschien alleen van de grote lijnen hield en niet zo van details. Misschien vertegenwoordigde hij wel het cholerische menstype. Een beetje overgevoelig voor de buitenwereld, wat onbeheerst en rusteloos. Spits en bleek gezicht, flaporen, kort blond stekeltjeshaar. Zou hij ook hard en sarcastisch zijn? Tja, hij had me per slot van rekening uitgenodigd om te blijven kijken.

Nadat hij als een ware roetpiet de schoorsteen nog met een roterende borstel die hij op zijn boor had gemonteerd, had schoongeveegd, vroeg hij of hij zijn zwart geworden handen mocht wassen. Niet dat dat veel hielp, ze bleven zwart, maar die van mij bleven schoon toen hij mij een hand had gegeven bij het weggaan, ik keek er speciaal nog even naar.

Achter die schil van vlugheid bleek een mooi mens schuil te gaan. Hij vroeg of ik vrij had. En ik antwoordde dat ik mijn eigen tijd kon indelen. Ik ben dominee. Zijn gezicht veranderde, ik ontwaarde een glimlach van herkenning, leek het. Hij was een kerkganger, althans geweest, nu niet meer. Samen met zijn vriendin had deze kachelschoonmaker met zijn zwarte handen en vliegensvlugge werkijver, de kinderdiensten geleid. De verhalen over Mozes en Elia, over Jezus. Maar hij was eens kwaad van het avondmaal opgestaan, omdat de wijn en het brood hem geweigerd waren door de kerkenraad, omdat hij als kind-gedoopte geen belijdenis des geloofs had afgelegd. Het voelde als onrecht. Zo had Jezus het toch niet bedoeld? De dominee was nog bij hem langs geweest, en had toegegeven dat de kerkleer zulks verbood, maar dat hij er zelf anders over dacht.

Die was dan ook vertrokken naar een wat ruimzinniger gemeente. Jammer vond hij. Hij kwam altijd spontaan om een kopje koffie. Ik ben geen kerkganger meer, dat ligt aan de mensen, niet aan het geloof, zei hij. Ik geloof dat Jezus Christus voor ons gestorven, en dat ik in het hiernamaals zalig word. U toch ook, vroeg hij? En hij wachtte mijn antwoord niet af. Ik ben erdoor geboeid, ging hij verder, waarom hebben joodse mannen een keppeltje? En is het niet zo dat we allemaal gelijk zijn? En dat Joden en moslims allemaal het Oude Testament hebben, wat daar in staat dat dat hetzelfde is, dat alle leiders neerkomen op hetzelfde? Ik ging niet in op zijn ideeŽn, wel op het gegeven dat keppeltjes voor joodse mannen het symbool zijn dat hen eraan herinnert dat er maar Eťn is die boven ons staat, en niet wij boven Hem. Kijk, zei hij Ö Alsof hij zich bevestigd voelde in zijn avondmaals-ervaring. En of hij in het nieuwe jaar weer terug mocht komen.


Pieter Post


Terug

Meer informatie   ANBI-register Verenigde Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl