> nieuws

Nieuws

26 februari 2022

Oekraïne

Dnipro, donderdag 24 februari 2022. Dag van de invasie. 'Alles is onvoorspelbaar. De Russische invasie drijft ons leven in de hel. Wij zijn een vreedzaam volk. Hebben niemand bedreigd. Het doet zeer. Geen woorden voor. Bid voor ons. Groet alle mensen'.

Vrijdag 25 februari 2022. 'Ik leef. Houd me sterk. Kiev staat op de agenda van vandaag. Dnipro is nu aan de beurt. Zelfverdedingsgroepen verzamelen zich'.

Zondag 27 februari 2022. 'Bedankt voor de foto's [van de Wake van vrijdagavond]. Het doet me goed te weten dat vrienden voor ons bidden. Mijn land, ik, mijn vriendin Tamara en het Oekraiënse volk hebben dat hard nodig. Jullie bijeenkomst is een eerlijke manier om de satan gepersonifieerd door de Russische leider en zijn rijk te stoppen. Dnipro is nu rustig. Melitopol is nu omsingeld. Belangrijke stad voor de doopsgezinde geschiedenis. Dnipro en Zhaporizhzhia volgen. Wij leven in oorlog. Gisteren heb ik gepatrouilleerd. Sabotagegroepen hebben gebouwen en wegen gemarkeerd om te bombarderen. Dat licht op in de nacht. Wij vonden die markeringen op het dak van het lokale Historisch Museum. Weggehaald en daarmee voorkomen dat het Museum wordt vernietigd. Vanmorgen als vrijwilliger hulp geboden aan mensen in de schuilkelders. Het is maar een impressie. Groet, Victorya. Nu gaat het alarm. Ze zeggen dat Nikopol is aangevallen. Heel dichtbij. Heb de info niet gechekt'.

Maandag 28 februari 2022. 'Gisteren waren er drie alarmen. Goddank heb ik vannacht goed geslapen. Maar de dag begon om 7:30 met een kort alarm. Er was een raketaanval. De raketten gingen in de richting van Zhaporizhzhia, maar die werden vernietigd. Mijn man doet mee aan de zelfverdedigingstroepen. Ik ben trots op ons leger! Geef mijn welgemeende groeten aan iedereen'.

Dinsdag 1 maart 2022.  'Geen goed nieuws. Mijn stad Dnipro wordt aangevallen. Nu. Erg bang. Bid voor ons en voor Oekraïne'. 

Genadige God, bewaar onze vrienden en alle Oekraïners voor die duivelse aanvallen. In gedachten en in liefde voelen we ons met hen verbonden. Wat kunnen we doen? Het enige is hen te laten voelen dat we ten diepste meeleven. Maar dat voelt zo machteloos. Hoe groot de afstand ook is, in ons hart zijn we dichtbij. Geef Victorya en haar geliefden de kracht om dit te doorstaan. U bent de almachtige God van de vrede. Laat de machtelozen in uw heilige geest geborgen zijn en vrede vinden - amen.

Woensdag 2 maart. 'Victorya, hoe is je situatie vandaag?' 'Aan het inpakken, vertrek naar het platteland. Naar familie. Wij zijn niet heel erg close, maar het zijn goede mensen'.

Donderdag 3 maart. 'Ik ben meer dan 100 km van Dnipro. In een klein dorpje. Niet bij hoofdwegen. Denk dat het veilig is. Voor zover je daarvan kunt spreken in oorlogstijd. Dank je, Victorya'.

Vrijdag 4 maart. Geen bericht ontvangen.

Maandag 7 maart. 'Victorya, ik probeer het nog maar eens, hoe is het met je?' 'Ik ben nu een vluchteling. Ben onderweg ... Later meer'.

Maandag 14 maart. De afgelopen week is er geen contact meer geweest.

Vrijdag 18 maart. Gelukkig weer contact. Victoryia is als vluchteling via Warschau naar New York gevlogen. Naar bekenden. Met wat documenten en een laptop.


Terug
 
  Meer informatie     ANBI-register Verenigde Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl